Kärkkäisen Varikko-huoltojen varikkopäällikkö Jani Juttula listasi KauppaSuomen lukijoille tärkeimmät auton syyshuoltotoimenpiteet.

1 . Vaihda talvirenkaat ajoissa.

Tarkista urasyvyys ja nastarenkaista nastoituksen kunto. Säädä aurauskulmat sekä rengaspaineet kohdalleen.

2 . Jos öljynvaihdosta on aikaa, se kannattaa tehdä ennen ilmojen kylmenemistä.

Useimmat autonvalmistajat suosittelevat täyssynteettisen moottoriöljyn käyttämistä. Laadukas täyssynteettinen voiteluöljy pienentää polttoaineenkulutusta, pidentää moottorin käyttöikää ja helpottaa kylmäkäynnistyksiä. Pidä auton tavaratilassa aina öljypullo, jotta voit säännöllisesti tarkistaa öljyn määrän ja lisätä sitä tarvittaessa.

3. Testaa akun kunto ja vaihda se tarvittaessa.

Talvella akku menettää tehoaan. Jos lataustila on heikko, ei auto välttämättä käynnisty pakkasella lainkaan. Puhdista ja kiristä akun kiinnitykset.

 

4. Tarkista jäähdytysnesteen jäätymispiste.

Suomen oloissa pakkaskestävyyden on syytä olla vähintään -30 astetta. Jäähdytysnesteen koostumus voidaan tutkia ammattitaitoisessa huollossa.

 

5. Ehkäise ovien jäätyminen.

Käsittele ovitiivisteet silikonivoiteluaineella ja voitele lukot lukkoöljyllä ennen pakkassäiden alkamista. Voitelu ei kuitenkaan sovi kaikille uudemmille keskuslukituksella toimiville lukoille, joten tarkista soveltuvuus, ennen kuin ryhdyt toimeen.

 

6. Tarkista valojen ja jarrujen kunto.

Talvella jarrutusmatka pitenee jo olosuhteiden vuoksi, joten jarrujen kuntoon täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Tarkista myös jarruneste.

 

7. Puhdista tuulilasi sekä sisä- että ulkopuolelta.

Tuulilasinpyyhkimet kannattaa vaihtaa uusiin, sillä niiden heikko kunto korostuu talvioloissa entisestään. Täytä pissapojan säiliö tarpeeksi väkevällä pesunesteseoksella, jotta pesujärjestelmä ei jäädy.

 

8. Pese ja vahaa auto.

Etsi ja suojaa mahdolliset ruosteläikät. Lumi, jää ja maantiesuola purevat armotta paljaisiin ruostekohtiin.

 

9 . Tutki moottorin ilmansuodattimen, öljynsuodattimen ja sytytystulppien kunto.

Näillä on huonokuntoisina tuntuva vaikutus polttoaineenkulutukseen.

 

10 . Tutustu autosi huoltokirjaan.

Autot ovat erilaisia, eivätkä samat huoltotavat päde kaikkiin autoihin. Huoltokirja auttaa sinua huolehtimaan autostasi juuri sille parhaalla tavalla. Ota huoltokirja mukaan ja tule käymään Varikolla niin suunnitellaan, mitä juuri sinun autosi tarvitsee!